Ontwerp zonder titel (2)

Wat zijn de voordelen van een badbevalling?

Bewegen in het water

Een bevalling die zich op het land afspeelt is beperkt doordat een zwangere weinig van positie kan veranderen. Het fijne van een bevalbad is dat het water ervoor zorgt dat een deel van de zwaartekracht opgeheven wordt. De barende vrouw is daardoor beweeglijker en kan makkelijker van houding wisselen. Op deze manier is het makkelijker de spanningen in het bekken, de rug en de benen tussen de weeën door los te laten.

In onze bevalbaden kun je iedere houding aannemen terwijl de zwangere gedragen en ondersteund wordt door het water en eventueel de partner. Het voordeel van een professioneel bevallingsbad is dat je je beter tegen de badwand kunt afzetten om beter met de pijn van de weeën om te gaan.

Het bad is tijdens de bevalling een aangename, warme en veilige plek die kan helpen te ontspannen. Het warme water zal helpen om met de aandacht naar binnen te gaan zodat de zwangere zich kan  focussen op de baby.

Natuurlijke pijnbestrijding

Het warme water is een natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat je in het warme water pijnlijke weeën beter kunt verdragen en hanteren. Warm water is dan ook een effectieve manier van pijnbestrijding. Het gebruik is eenvoudig en zonder onwenselijke bijwerkingen. Tijdens het bevallen in water werkt het warme water ook bloeddruk verlagend.

Ontsluiting en uitdrijving

De ontsluitingsfase (de opening van de baarmoedermond) in het bevalbad verloopt meestal sneller. Vooral wanneer je pas met 5 à 6 cm ontsluiting in het water gaat.

De uitdrijvingsfase (de baby wordt door de persweeën door het geboortekanaal geduwd) van de bevalling verloopt over het algemeen meer geleidelijk. Hierdoor kunnen de vagina en het perineum langzaam worden opgerekt en wordt de kans op inscheuren of een ‘knip’ kleiner. In het water vindt er namelijk een verweking van de bekkenbodem plaats. Ook de huid rond de vagina en perineum wordt door het water soepeler. Extra aandacht voor dit gebied tijdens de zwangerschap middels perineum massage en eenvoudige bekkenbodem oefeningen helpen de weefsels sterk en flexibel te maken. Je kunt de perineum inmasseren met perineumolie.

In bad geboren

Een baby kan in het warme water rustig bijkomen en meteen kennismaken via het huid op huid contact met de moeder. Door de overgang van vruchtwater naar warm water zal de baby niet direct de behoefte voelen zelf te gaan ademen en krijgt het de kans eerst een beetje bij te komen van de geboorte. Baby’s die in water zijn geboren herstellen over het algemeen sneller van de bevalling. Waterbaby’s huilen weinig na de bevalling en zoeken sneller contact met de borst.

Rol van de partner

De rol van de partner bij het gebruik van een bevalbad is tijdens de bevalling groter, zeker als de partner ook het bad in gaat. De partner kan ondersteunen, masseren, helpen de weeën op te vangen en eventueel het kind opvangen bij de geboorte.

Oerbron: voor een comfortabele badbevalling

Sinds 2000 verhuurt Oerbron verschillende bevallingsbaden in Nederland en België. Ook verkopen wij bevalbaden aan professionals in de geboortezorg zoals doula’s, verloskundigen en ziekenhuizen. 

Winkelwagen
De waardering van www.oerbron.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 351 reviews.