waarom-in-water-bevallen

Bevallen in Water

Waarom in water bevallen

Waarom een waterbevalling

water als hulpmiddel tijdens je bevalling

Ga snel naar

Bewegen in het water

Een bevalling die zich op het land afspeelt is beperkt doordat een zwangere weinig van positie kan veranderen. Het fijne van een beval bad is dat het water er voor zorgt dat een deel van de zwaartekracht opgeheven wordt. De barende vrouw is daardoor beweeglijker en kan makkelijker van houding wisselen. Op deze manier is het makkelijker de spanningen in het bekken, de rug en de benen tussen de weeën door los te laten.

In onze bevalbaden kan elke houding aangenomen worden terwijl de zwangere gedragen en ondersteund wordt door het water en eventueel de partner. Het voordeel van een professioneel bevallingsbad is dat men zich beter tegen de badwand kan afzetten om beter met de pijn van de weeën om te gaan.

Het bad is tijdens de bevalling een aangename, warme en veilige plek die kan helpen te ontspannen. Het warme water zal helpen om met de aandacht naar binnen te gaan zodat de zwangere zich kan  focussen op de baby en de processen die zich binnenin plaats vinden.

Pijnbestrijding

Het warme water is een natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Uit onderzoek (link) blijkt dat warm water het op 1 na meest effectieve middel is ter pijnbestrijding. Het gebruik is eenvoudig en zonder bijwerkingen die bijvoorbeeld een ruggenprik wel heeft.

Tijdens het bevallen in water werkt het warme water bloeddruk verlagend.

Ontsluiting en uitdrijving

De ontsluitingsfase (de opening van de baarmoedermond) in het geboorte bad verloopt meestal sneller. Vooral wanneer pas met 5 à 6 cm ontsluiting in het water gegaan wordt.

De uitdrijvingsfase (de baby wordt door de persweeën door het geboortkanaal geduwd) van de bevalling verloopt over het algemeen meer geleidelijk. Hierdoor kunnen de vagina en het perineum langzaam worden opgerekt en wordt de kans op inscheuren of een ‘knip’ kleiner. In het water vindt er namelijk een verweking van de bekkenbodem plaats. Ook de huid rond de vagina en perineum wordt door het water soepeler. Extra aandacht voor dit gebied tijdens de zwangerschap middels perineum massage en eenvoudige bekkenbodem oefeningen helpen de weefsels sterk en flexibel te maken. U kunt de perineum inmasseren met perineumolie.(link)

In bad geboren

Waar er bij een “gewone” bevalling op het land na de tocht door het geboorte kanaal plotseling koude lucht is, kan de baby in het warme water eerst rustig bijkomen en meteen kennis maken via de huid op huid contact met zijn moeder.

Door de overgang van vruchtwater naar warm water zal de baby niet direct de behoefte voelen zelf te gaan ademen en krijgt het de kans eerst een beetje bij te komen van de geboorte wat het geboortetrauma vermindert. Baby’s die in water zijn geboren herstellen over het algemeen sneller van de bevalling.

Waterbaby’s huilen weinig na de bevalling en zoeken sneller contact met de moederborst.

Rol van de partner

De rol van de partner bij het gebruik van een bevalbad is tijdens de bevalling groter, zeker als de partner ook het bad in gaat. Hij of zij kan de zwangere ondersteunen, masseren, helpen de weeën op te vangen en eventueel het kind opvangen bij de geboorte.

Oerbon
Bevallen in bad

Sinds 2000 verhuurt De Oerbron diverse bevallingsbaden in Nederland en België. Tevens verkopen wij sinds 2006 bevalbaden aan doula’s, verloskundigen en ziekenhuizen.  Wilt u een bad kopen of huren; bezoek dan onze webwinkel.

Soms kan een bad kiezen ingewikkeld zijn. We zijn u graag van dienst in onze schowroom waar een aantal baden opgesteld staan. U kunt dan baden in het echt zien, voelen en er in gaan zitten. Op deze manier kunt u een afgewogen beslissing nemen. We stellen het op prijs als u een afspraak maakt. Voor advies kunt u ons bellen (085-0609147) of mailen via info@oerbron.nl. U kunt ook onze showroom bezoeken. Voor een routebeschrijving naar de Oerbron klikt u hier.

Historie

Bevallen in water door de eeuwen heen. Hoe is het ontstaan?

Bevallen in de 17e eeuw

Tot in de 17e eeuw verliep een bevalling op de natuurlijke manier totdat Lodewijk XIV van Frankrijk zijn minnaressen beval tijdens de weeën te gaan liggen, zodat hij getuige kon zijn van de geboorte van zijn kinderen. Franse artsen ontwikkelden daarop de forceps (de tang) om een aantal van de problemen op te lossen, die zich bij liggend bevallen voordeden. Dit terwijl een verticale bevalling een meer natuurlijke baringshouding is.

Grantly Dick-Read

Eén van de pioniers van natuurlijke bevallen was de Engelse arts Grantly Dick-Read (1890-1959). Hij assisteerde bij een bevalling waarbij de barende vrouw chloroform weigerde. Toen hij later naar de reden vroeg, antwoordde zij: “Het deed geen pijn. Dat was toch ook niet de bedoeling?” Langzamerhand raakte Dokter Dick-Read ervan overtuigd, dat vrouwen die vertrouwden op het natuurlijke proces van een bevalling, vaak een relatief pijnloze ervaring hadden. Hij ontwikkelde ontspanningstechnieken die de vrouwen hielpen hun angst te overwinnen.

Frédérick Leboyer

Een andere ontwikkeling is de methode van dokter Frederick Leboyer (1918-2017), die de geboorte bekeek vanuit het gezichtspunt van de baby. Een baby moet niet ter wereld komen te midden van fel licht en luide stemmen, waarna men hem ondersteboven houdt en slaat. Een baby moet zo rustig mogelijk geboren worden. Leboyer ontwikkelde hier een methode voor (de “Leboyer methode”):

 • Het pasgeboren kind wordt eerst bij de moeder op de buik gelegd, om de warmte te voelen en de hartslag van de moeder te horen. Zodat de baby van de inspanningen van de geboorte kan bijkomen.
 • De navelstreng wordt niet meteen na de geboorte doorgeknipt tot deze stopt met pulseren. Het kind kan zich dan rustig instellen op de zelfstandige ademhaling.
 • Kind en moeder worden tijd gegund zich eerst even te leren kennen. Pas daarna wordt het pasgeboren kind in een warm bad gewassen en dan voor het eerst aan de borst gelegd.
 • Met het kind moet zacht omgegaan worden, mits er geen bijzondere medische maatregelen nodig zijn.
 • De verloskamer dient een prettige omgeving te zijn voor de pasgeborene; een warme temperatuur en gedimd licht, waardoor het kind aan de overgang kan wennen.

Leboyer stelt dat de baby’s dan veel minder huilen en schreeuwen, omdat ze zich niet angstig voelen. Bij de geboorte verandert de hele wereld van het kind. De overgang van de ene wereld, in de buik, naar de andere, de buitenwereld, laat Leboyer zo geleidelijk mogelijk gebeuren. Wat Leboyer doet is eigenlijk niets nieuws. Bij een thuisbevalling is vaak dezelfde situatie aanwezig.

Michel Odent

De Franse verloskundige Michel Odent (1930) ging nog een stap verder. Hij moedigde vrouwen aan te geloven, dat ze zelf experts konden zijn, als ze maar op hun instincten vertrouwden. Hij gaf zijn patiënten de vrijheid om tijdens de bevalling te doen wat ze wilden. Men kon bijvoorbeeld ook in een warm bad gaan zitten om pijnlijke weeën op te vangen. Zo werd het idee van onderwater bevallen in het westen geïntroduceerd. Michel Odent schreef het eerste in medische literatuur gepubliceerde artikel over het gebruik van Bevalbaden (The Lancet 1983).

Oerbon
Bevallen in bad

Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk de winkel voor zowel onze verkoop als verhuur bevalbaden. 

Bevallen in water voorbereidingen

Waar moet je rekening mee houden als je besluit in water te willen bevallen? Wij hebben een aantal belangrijke punten voor je opgesomd! 

Stappenplan 

Als u ervoor kiest om in water te bevallen en een bevalbad te huren zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Dit stappenplan helpt u bij uw voorbereiding. 

 • Informeer bij uw verloskundigenpraktijk of doula of deze een waterbevalling begeleidt.
 • Wanneer u kiest voor een badbevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum, informeer of er bevalbaden beschikbaar zijn of dat het toegestaan is om zelf een bad mee te nemen.
 • Maak een geboorteplan en bespreek deze met partner, verloskundige en/of doula.
 • Laat u informeren over de verschillende bevalbaden. De Oerbron heeft een showroom met verschillende baden. Of bekijk onze pagina Onze bevalbaden.
 • Als u het geboortebad in huis heeft; controleer het bad aan de hand van de checklist. In het badpakket zit een uitgebreide handleiding; lees deze goed door. Als u een geboorte plan heeft gemaakt, loop deze nog een keer na.
 • Wanneer u het gehuurde of gekochte bevalbad heeft ontvangen, zet deze dan op en vul het bad met water. Hoe lang duurt het vullen van het bad? Wat is een goede temperatuur, welke houdingen zijn samen of juist alleen prettig? Wacht hiermee niet tot het moment dat de bevalling begint. De ervaring heeft geleerd dat de zwangere die het bad van tevoren uitgeprobeerd heeft, er  tijdens de bevalling ook meer gebruik van maakt.
 • Ontspan, geniet, oefen de bevalhoudingen die in de handleiding staan.
 • Zorg dat er een extra persoon bij de bevalling aanwezig is zodat de partner er steeds voor de zwangere kan zijn. Een goede vriendin of familielid kan dan de deur open doen voor de kraamverzorgster en de verloskundige, de telefoon aannemen, thee zetten, foto’s maken en andere opdrachten vervullen. De partner kan dan in bad gaan zitten en continu ondersteuning geven. Een doula kan ook ingehuurd worden.
 • Zorg dat het in de ruimte waar bevallen gaat worden voldoende warm is. Een omgevingstemperatuur mag best 24 graden of hoger zijn. Dat is prettig als de zwangere het bad (tussentijds) verlaat.
 • Leg een aantal handdoeken bij de kachel voor de zwangere en baby. Ook een warme badjas en pyjama kunnen heerlijk zijn, omdat de zwangere meestal uitgeput is van alle inspanning tijdens de bevalling en extra behoefte heeft aan warmte.

Oerbon
Bevallen in bad

Benieuwd welke baden wij aanbieden? Bekijk de winkel!

Handige informatie over de waterbevalling

De aanloop naar de ontsluiting

Als u gaat bevallen van het eerste kind duurt het even voordat de baarmoedermond plat genoeg is om wijder te worden. Niet alle  verloskundigen melden dit. De eerste uren heeft u nodig voor het afplatten van de baarmoedermond. Wees dus niet teleurgesteld als de vroedvrouw meldt dat u “maar” 1 of 2 centimeter ontsluiting heeft. U bent op de goede weg.

Ontspannen

Als de moeder ontspannen is werkt dit ook door naar de baby. Hij of zij krijgt een betere energie en zuurstoftoevoer. Ook de warmte van het water, de verminderde zwaartekracht en de grote bewegelijkheid van het lichaam zorgen voor een betere bloed- en lymfedoorstroming in het bekken waardoor de hormonen hun werk effectiever kunnen doen. Dit kan heel functioneel zijn vooral als het proces erg heftig verloopt en vooral bij een eerste bevalling. Mocht dus de behoefte toch bestaan om eerder het water in te gaan, dan kan dit. Wanneer de weeën effectiviteit echter duidelijk afneemt of stopt en is er langere tijd geen vorderende ontsluiting, ga dan gewoon even het bad uit.

Weeën op gang brengen

Als de weeën niet krachtig genoeg zijn, dan kan het proces weer op gang gebracht geworden door de voeten van de zwangere te masseren. Hou de voeten  in elk geval goed warm. Of door een drukpunt bij de linker enkel door uw partner voorzichtig te masseren. Er zit net boven de enkel, achteraan een kuiltje.

Het inschakelen van een acupuncturist kan helpen om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten.

Wat is het juiste moment om het bad in te gaan?

U kunt het bad in gaan wanneer daar behoefte aan is. De Belgische gynaecoloog Herman Ponette beveelt aan het water in te gaan bij een ontsluiting van circa 5 cm en met weeën die om de 2 à 3 minuten komen en 40 seconden aanhouden. Het warme water bevordert dan de activiteit van de baarmoeder. Heeft de vrouw een weeën storm bij minder dan 5 cm ontsluiting dan kan het warme water de pijn reguleren en is het verstandig om de barende het bad in te laten gaan. Na twee uur kan het effect van het warme water afnemen. U kunt er dan even uitstappen, en er na een tijdje weer in gaan.

Wanneer vanaf 5 centimeter ontsluiting het water wordt ingegaan, is gebleken dat de ontsluiting meestal sneller verloopt. Indien eerder het water wordt ingegaan, kan door de ontspannende werking de weeën activiteit in de eerste instantie afnemen. Raak niet in paniek, een tijdelijke terugval is niet ongewoon. Het kan de tijd en ruimte geven in het proces van opengaan en toewerken naar de geboorte van de baby. Zijn de weeën weer goed op gang gekomen, dan kan de zwangere weer gebruik maken van het bevallingsbad.

Temperatuur

Een goede temperatuur in in te bevallen is 35 graden. Dat klinkt wat koud maar tijdens de bevalling genereert de zwangere zelf veel lichaamswarmte. Langdurig in warm water zitten van meer dan 37 graden bevordert de kans op hyperthermie (sterk verhoogde lichaamstemperatuur). 

Tijdens de bevalling

Zorg dat de buik, rug en billen lekker onder water zijn. Als de zwangeren op handen en knieën zit kan iemand steeds een emmertje warm water over de rug laten stromen.

Kan de placenta in het bad geboren worden?

Ja, de placenta kan uit eigen beweging worden geboren, in een kom opgevangen worden en boven water gehaald. De moeder kan echter ook voor de geboorte van de placenta uit het bad komen. Wanneer de vroedvrouw twijfelt over de hoeveelheid bloedverlies kan zij aanraden om de placenta buiten het bad geboren te laten worden. 

 

Benieuwd wat anderen schrijven over hun waterbevalling? 

Winkelwagen