Bevallen in Water

Waarom in water bevallen

Waarom een waterbevalling

water als hulpmiddel tijdens je bevalling

Bewegen in het water

Een bevalling die zich op het land afspeelt is beperkt doordat een zwangere weinig van positie kan veranderen. Het fijne van een beval bad is dat het water er voor zorgt dat een deel van de zwaartekracht opgeheven wordt. De barende vrouw is daardoor beweeglijker en kan makkelijker van houding wisselen. Op deze manier is het makkelijker de spanningen in het bekken, de rug en de benen tussen de weeën door los te laten.

In onze bevalbaden kan elke houding aangenomen worden terwijl de zwangere gedragen en ondersteund wordt door het water en eventueel de partner. Het voordeel van een professioneel bevallingsbad is dat men zich beter tegen de badwand kan afzetten om beter met de pijn van de weeën om te gaan.

Het bad is tijdens de bevalling een aangename, warme en veilige plek die kan helpen te ontspannen. Het warme water zal helpen om met de aandacht naar binnen te gaan zodat de zwangere zich kan  focussen op de baby en de processen die zich binnenin plaats vinden.

Pijnbestrijding

Het warme water is een natuurlijke manier van pijnbestrijding. De ervaring leert dat men in het warme water pijnlijke weeën beter kan verdragen en hanteren. Uit onderzoek (link) blijkt dat warm water het op 1 na meest effectieve middel is ter pijnbestrijding. Het gebruik is eenvoudig en zonder bijwerkingen die bijvoorbeeld een ruggenprik wel heeft.

Tijdens het bevallen in water werkt het warme water bloeddruk verlagend.

Ontsluiting en uitdrijving

De ontsluitingsfase (de opening van de baarmoedermond) in het geboorte bad verloopt meestal sneller. Vooral wanneer pas met 5 à 6 cm ontsluiting in het water gegaan wordt.

De uitdrijvingsfase (de baby wordt door de persweeën door het geboortkanaal geduwd) van de bevalling verloopt over het algemeen meer geleidelijk. Hierdoor kunnen de vagina en het perineum langzaam worden opgerekt en wordt de kans op inscheuren of een ‘knip’ kleiner. In het water vindt er namelijk een verweking van de bekkenbodem plaats. Ook de huid rond de vagina en perineum wordt door het water soepeler. Extra aandacht voor dit gebied tijdens de zwangerschap middels perineum massage en eenvoudige bekkenbodem oefeningen helpen de weefsels sterk en flexibel te maken. U kunt de perineum inmasseren met perineumolie.(link)

In bad geboren

Waar er bij een “gewone” bevalling op het land na de tocht door het geboorte kanaal plotseling koude lucht is, kan de baby in het warme water eerst rustig bijkomen en meteen kennis maken via de huid op huid contact met zijn moeder.

Door de overgang van vruchtwater naar warm water zal de baby niet direct de behoefte voelen zelf te gaan ademen en krijgt het de kans eerst een beetje bij te komen van de geboorte wat het geboortetrauma vermindert. Baby’s die in water zijn geboren herstellen over het algemeen sneller van de bevalling.

Waterbaby’s huilen weinig na de bevalling en zoeken sneller contact met de moederborst.

Rol van de partner

De rol van de partner bij het gebruik van een bevalbad is tijdens de bevalling groter, zeker als de partner ook het bad in gaat. Hij of zij kan de zwangere ondersteunen, masseren, helpen de weeën op te vangen en eventueel het kind opvangen bij de geboorte.

Oerbon
Bevallen in bad

Sinds 2000 verhuurt De Oerbron diverse bevallingsbaden in Nederland en België. Tevens verkopen wij sinds 2006 bevalbaden aan doula’s, verloskundigen en ziekenhuizen.  Wilt u een bad kopen of huren; bezoek dan onze webwinkel.

Soms kan een bad kiezen ingewikkeld zijn. We zijn u graag van dienst in onze schowroom waar een aantal baden opgesteld staan. U kunt dan baden in het echt zien, voelen en er in gaan zitten. Op deze manier kunt u een afgewogen beslissing nemen. We stellen het op prijs als u een afspraak maakt. Voor advies kunt u ons bellen (035-53167330) of mailen via info@oerbron.nl. U kunt ook onze showroom bezoeken. Voor een routebeschrijving naar de Oerbron klikt u hier.

Add to cart