Ontwerp zonder titel (2)

Bevallen in Water

voorbereidingen

Voor en tijdens de bevalling

wij verhuren 20 jaar vol tevredenheid onze bevalbaden

Stappenplan 

Als u ervoor kiest om in water te bevallen en een bevalbad te huren zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden. Dit stappenplan helpt u bij uw voorbereiding. 

  • Informeer bij uw verloskundigenpraktijk of doula of deze een waterbevalling begeleidt.
  • Wanneer u kiest voor een badbevalling in het ziekenhuis of geboortecentrum, informeer of er bevalbaden beschikbaar zijn of dat het toegestaan is om zelf een bad mee te nemen.
  • Maak een geboorteplan en bespreek deze met partner, verloskundige en/of doula.
  • Laat u informeren over de verschillende bevalbaden. De Oerbron heeft een showroom met verschillende baden. Of bekijk onze pagina Onze bevalbaden.
  • Als u het geboortebad in huis heeft; controleer het bad aan de hand van de checklist. In het badpakket zit een uitgebreide handleiding; lees deze goed door. Als u een geboorte plan heeft gemaakt, loop deze nog een keer na.
  • Wanneer u het gehuurde of gekochte bevalbad heeft ontvangen, zet deze dan op en vul het bad met water. Hoe lang duurt het vullen van het bad? Wat is een goede temperatuur, welke houdingen zijn samen of juist alleen prettig? Wacht hiermee niet tot het moment dat de bevalling begint. De ervaring heeft geleerd dat de zwangere die het bad van tevoren uitgeprobeerd heeft, er  tijdens de bevalling ook meer gebruik van maakt.
  • Ontspan, geniet, oefen de bevalhoudingen die in de handleiding staan.
  • Zorg dat er een extra persoon bij de bevalling aanwezig is zodat de partner er steeds voor de zwangere kan zijn. Een goede vriendin of familielid kan dan de deur open doen voor de kraamverzorgster en de verloskundige, de telefoon aannemen, thee zetten, foto’s maken en andere opdrachten vervullen. De partner kan dan in bad gaan zitten en continu ondersteuning geven. Een doula kan ook ingehuurd worden.
  • Zorg dat het in de ruimte waar bevallen gaat worden voldoende warm is. Een omgevingstemperatuur mag best 24 graden of hoger zijn. Dat is prettig als de zwangere het bad (tussentijds) verlaat.
  • Leg een aantal handdoeken bij de kachel voor de zwangere en baby. Ook een warme badjas en pyjama kunnen heerlijk zijn, omdat de zwangere meestal uitgeput is van alle inspanning tijdens de bevalling en extra behoefte heeft aan warmte.

Bestel je bevalbad

Bestel tijdig je bevalbad om er zeker van te zijn dat jouw bevalbad beschikbaar is.

Handige informatie over de waterbevalling

De aanloop naar de ontsluiting

Als u gaat bevallen van het eerste kind duurt het even voordat de baarmoedermond plat genoeg is om wijder te worden. Niet alle  verloskundigen melden dit. De eerste uren heeft u nodig voor het afplatten van de baarmoedermond. Wees dus niet teleurgesteld als de vroedvrouw meldt dat u “maar” 1 of 2 centimeter ontsluiting heeft. U bent op de goede weg.

Ontspannen

Als de moeder ontspannen is werkt dit ook door naar de baby. Hij of zij krijgt een betere energie en zuurstoftoevoer. Ook de warmte van het water, de verminderde zwaartekracht en de grote bewegelijkheid van het lichaam zorgen voor een betere bloed- en lymfedoorstroming in het bekken waardoor de hormonen hun werk effectiever kunnen doen. Dit kan heel functioneel zijn vooral als het proces erg heftig verloopt en vooral bij een eerste bevalling. Mocht dus de behoefte toch bestaan om eerder het water in te gaan, dan kan dit. Wanneer de weeën effectiviteit echter duidelijk afneemt of stopt en is er langere tijd geen vorderende ontsluiting, ga dan gewoon even het bad uit.

Weeën op gang brengen

Als de weeën niet krachtig genoeg zijn, dan kan het proces weer op gang gebracht geworden door de voeten van de zwangere te masseren. Hou de voeten  in elk geval goed warm. Of door een drukpunt bij de linker enkel door uw partner voorzichtig te masseren. Er zit net boven de enkel, achteraan een kuiltje.

Het inschakelen van een acupuncturist kan helpen om de bevalling op gang te brengen en om de pijn tijdens de bevalling te verlichten.

Wat is het juiste moment om het bad in te gaan?

U kunt het bad in gaan wanneer daar behoefte aan is. De Belgische gynaecoloog Herman Ponette beveelt aan het water in te gaan bij een ontsluiting van circa 5 cm en met weeën die om de 2 à 3 minuten komen en 40 seconden aanhouden. Het warme water bevordert dan de activiteit van de baarmoeder. Heeft de vrouw een weeën storm bij minder dan 5 cm ontsluiting dan kan het warme water de pijn reguleren en is het verstandig om de barende het bad in te laten gaan. Na twee uur kan het effect van het warme water afnemen. U kunt er dan even uitstappen, en er na een tijdje weer in gaan.

Wanneer vanaf 5 centimeter ontsluiting het water wordt ingegaan, is gebleken dat de ontsluiting meestal sneller verloopt. Indien eerder het water wordt ingegaan, kan door de ontspannende werking de weeën activiteit in de eerste instantie afnemen. Raak niet in paniek, een tijdelijke terugval is niet ongewoon. Het kan de tijd en ruimte geven in het proces van opengaan en toewerken naar de geboorte van de baby. Zijn de weeën weer goed op gang gekomen, dan kan de zwangere weer gebruik maken van het bevallingsbad.

Temperatuur

Een goede temperatuur in in te bevallen is 35 graden. Dat klinkt wat koud maar tijdens de bevalling genereert de zwangere zelf veel lichaamswarmte. Langdurig in warm water zitten van meer dan 37 graden bevordert de kans op hyperthermie (sterk verhoogde lichaamstemperatuur). 

Tijdens de bevalling

Zorg dat de buik, rug en billen lekker onder water zijn. Als de zwangeren op handen en knieën zit kan iemand steeds een emmertje warm water over de rug laten stromen.

Kan de placenta in het bad geboren worden?

Ja, de placenta kan uit eigen beweging worden geboren, in een kom opgevangen worden en boven water gehaald. De moeder kan echter ook voor de geboorte van de placenta uit het bad komen. Wanneer de vroedvrouw twijfelt over de hoeveelheid bloedverlies kan zij aanraden om de placenta buiten het bad geboren te laten worden. 

Oerbon
Bevallen in bad

Sinds 2000 verhuurt De Oerbron diverse bevallingsbaden in Nederland en België. Tevens verkopen wij sinds 2006 bevalbaden aan doula’s, verloskundigen en ziekenhuizen.  Wilt u een bad kopen of huren; bezoek dan onze webwinkel.

Soms kan een bad kiezen ingewikkeld zijn. We zijn u graag van dienst in onze schowroom waar een aantal baden opgesteld staan. U kunt dan baden in het echt zien, voelen en er in gaan zitten. Op deze manier kunt u een afgewogen beslissing nemen. We stellen het op prijs als u een afspraak maakt. Voor advies kunt u ons bellen (035-53167330) of mailen via info@oerbron.nl. U kunt ook onze showroom bezoeken. Voor een routebeschrijving naar de Oerbron klikt u hier.

Winkelwagen
De waardering van www.oerbron.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 284 reviews.